In deze Checklist:

Wie zijn wij?

3XL Light & Solar Solutions is een advies-, project- en installatiebedrijf in LED-verlichting en zonnepanelen. Wij zijn gevestigd in Halfweg en bedienen heel Nederland.

Wij vinden het van belang dat kwaliteit en een goede prijsstelling met elkaar in evenwicht zijn en streven langdurige en duurzame relaties na, waar service en klantgerichtheid bovenaan staan.

3XL Light & Solar Solutions Uw specialist voor het verduurzamen van uw bedrijf

Regelgeving

Elk kantoor groter dan 100m² moet voldoen aan minimaal energielabel C. Wanneer het pand hier niet aan voldoet mag het per januari 2023 niet meer als kantoor gebruikt worden. Daarnaast heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om het gebruik van enkel LED-verlichting aan bedrijven die hun verlichting gaan vervangen te verplichten per juli 2020.

Verbruikt uw bedrijf of instelling (Wet Milieubeheer-inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (gelijkwaardig)? Dan bent u op grond van het Activiteitenbesluit Milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht.

Per 1 juli 2019 is er ook de Informatieplicht Energiebesparing. Dit betekent dat u uiterlijk 1 juli 2019 per Wet Milieubeheer-inrichting moest rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Dat doet u in het eLoket van RVO. Nog niet gerapporteerd? Controleer of u een informatieplicht heeft en rapporteer alsnog.

In 3 stappen naar energielabel C
Hoe staat uw pand er eigenlijk voor? 3XL Light & Solar Solutions kan uw pand verder helpen verduurzamen:

Vraag een energiescan aan. De EPA-U adviseur van 3XL Light & Solar Solutions controleert het gebouw op een aantal kenmerken, waaronder verlichting.

Verken de financiële mogelijkheden en regelingen zoals EIA. Ook hiervoor kunt u terecht bij 3XL Light & Solar Solutions.

Voer de maatregelen nu uit en bespaar, waarom wachten tot 2023?

Subsidies

De overheid biedt verschillende subsidies aan voor bedrijven om te verduurzamen om de energietransitie te versnellen.

Energie-investeringsaftrek (EIA) – meest toegepaste subsidie voor LED
De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling van de ministeries van Financiën en Economische Zaken. Agentschap NL en de Belastingdienst voeren de EIA uit. Met de EIA wil de overheid het Nederlandse bedrijfsleven aansporen tot energiebesparing en toepassing van duurzame energie. Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van uw bedrijf. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage en bedraagt bij een Besloten Vennootschap (BV) ongeveer 11% van de goedgekeurde investeringskosten. Voor 2021 is er een budget beschikbaar van € 149 miljoen. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening. Meer informatie over de EIA vindt u op de website van het RVO. U kunt uw investering digitaal aanmelden via het eLoket van de RVO. Let op dat u op tijd uw melding maakt.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek wordt gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen. Meer informatie over KIA.

SDE

De meest toegepast subsidie op zonnestroom is het salderen voor kleinverbruikers, dwz bedrijven met hoofdaansluiting <3 x 80A en de SDE (Stichting Duurzame Energie) voor grootverbruik aansluitingen >= 3x80A.

De SDE garandeert ondernemers een subsidie van ca. €0,08-€010 per opgewekte kWh gedurende 15 jaar.

Zonnepanelen BTW teruggaaf

Hebt u zonnepanelen op uw dak of overweegt u om zonnepanelen aan te gaan schaffen? Dan kunt u de  btw over de kosten terugvragen. Wat u daarvoor moet doen hangt af van uw situatie.

Financiering

Er zijn vele mogelijkheden om uw investering op LED-verlichting en zonnepanelen te financieren, waarbij de betaalde rente en aflossing er op termijn van 2-3 jaar (LED-verlichting) of termijn van 8-10 jaar (zonnepanelen) voor zorgen dat u uit de besparingen de investering aflost. Dus geheel budget neutraal.

www.volgroen.nl, maar ook RVO, plaatselijke gemeentes en banken verlenen faciliteiten.

U kiest wat u het beste past. Wij bij 3XL Light & Solar Solutions kunnen uw financiering verzorgen met onze Groene Lening.

Met een Groene Lening van 3XL kunt u:

  • Energie besparen zonder directe investering
  • U profiteert direct van lagere energielasten door de led-verlichting
  • Uw lening in 2 tot 3 jaar afbetalen vanuit de besparingen
  • Daarna bespaart u nog jaren, zonder kosten op uw verlichting

Voorbeeld besparing:

Voorbeeld

Investering LED inclusief leasekosten: € 5760,-

Maandelijkse leasekosten LED verlichting: €160,-

Elektriciteitsbesparing per maand: € 160,-

Terugverdientijd: 3 jaar

(In dit rekenvoorbeeld zijn de fiscale subsidiemogelijkheden zoals de EIA en KIA nog niet eens meegenomen!)

1

Voorkom verspilling

Het zal u niet verbazen, maar voorkom allereerst verspilling! Dus geen onnodig licht aanlaten, deuren open laten en elektronica aanlaten na gebruik. Slimme sensors en schakelingen kunnen u daarbij helpen. U kunt hierbij onder andere denken aan slimme thermostaten, daglicht afhankelijke LED verlichting en bewegingssensoren.

Isoleer

Isoleren is zeker daar waar tocht en kou binnenkomt een verstandige investering die zich snel terugbetaalt in lagere energiekosten en een behaaglijk binnenklimaat. Bijna de helft van de energiekosten van een kantoor betreffen verwarmingskosten. Er bestaan diverse subsidies voor isolatie.

2

3

Vervang uw verlichting

LED verlichting is ter vervanging van de “oude ‘conventionele’ verlichting een verstandige keuze met vele voordelen. LED verlichting verbruikt ca. 60% minder elektriciteit. LED verlichting gaat makkelijk 50.000 branduren mee waardoor u lagere onderhoudskosten heeft en LED verlichting levert beter licht resulterend in minder vermoeidheidsklachten, een verhoogde productiviteit en minder ziekteverzuim, om maar een paar argumenten te noemen. LED verlichting komt in aanmerking voor EIA-subsidie en heeft een typische terugverdientijd van 2-3 jaren.

Plaats zonnepanelen

Bijna op elk dak passen zonnepanelen. Een modern zonnepaneel van 450Wp levert 400 kWh elektriciteit op per jaar. Afhankelijk van uw hoofdaansluiting bent u kleinverbruiker of grootverbruiker met elk een eigen subsidieregeling. Zonne-energie is afgelopen jaar onwaarschijnlijk hard in prijs gedaald. Als investering in zonnepanelen moet u denken aan ca. €0,60-€0,80 per Wp, afhankelijk van uw dak. Daarmee en met de subsidies verdient u uw investering in 5 tot 8 jaar terug.

4

5

Gebruik een warmtepomp

Bij nieuwbouw worden steeds vaker warmtepompen ingezet. Mede vanwege bouwvoorschriften en vereiste EPC waardes. Dit kunnen zijn lucht warmtepompen, hybride warmtepompen en grond gebonden warmtepompen. Warmte pompen hebben als nadeel dat ze ook weer extra elektriciteit verbruiken. De techniek ontwikkelt en verbetert zich momenteel snel en wij volgen de ontwikkelingen.

Vragen naar aanleiding van deze Checklist? Wij geven u gratis advies als u wilt verduurzamen met LED-verlichting en/of zonnepanelen.

Aanvraag gratis adviesgesprek

Na het invullen van dit formulier zullen wij u binnen 24 uur terugbellen om samen een geschikte datum en tijd af te spreken. Het gesprek zal naar uw voorkeur plaatsvinden via face-to-face op locatie (uiteraard volgens de maatregelen van het RIVM) of via beeldbellen.

Mijn interesse gaat uit naar:
U kunt hier aangeven waar uw interesse naartoe gaat. Wij kunnen uw advies geven over LED-verlichting en/of zonnepanelen.
Hoe wilt u het adviesgesprek houden? *
U kunt hier aangeven hoe u het liefst het gesprek houdt. We kunnen bij u langskomen of het via beeldbellen houden.
Bedankt voor uw aanvraag. Wij zullen u binnen 24 uur terugbellen om een afspraak in te plannen voor het adviesgesprek.
Er is een fout ontstaan tijdens het verzenden. Probeer het aub nog een keer of bel ons op +31(0)20 235 21 53, of stuur een mailtje naar info@3xl-solarsolutions.com. Bedankt voor uw begrip.

Onze adviseur staat voor uw klaar

Jan Bastiaansen – Senior Adviser

Checklist Verduurzamen Adviesgesprek

Wat onze klanten over ons zeggen

Top bedrijf. Ten eerste goede prijs afgemaakt, ze hebben het werk binnen gestelde termijn geleverd en dachten echt met me mee voor optimaal resultaat!

Adam Hijner

Goed produkt en keurig volgens afspraak en planning geleverd en geïnstalleerd. Prettige omgang ook. Aanrader voor een ieder die goed licht en energiebesparing belangrijk vindt.

Martin Lahstein

Meerdere keren situatie bij ons bekeken, waarna een gedegen advies volgde wat zowel qua uitvoering als financieel ideaal bij ons paste! Dank voor de service!

Roland v Rooij

Een greep uit onze projecten

3XL lichtplan met DIALux

Voor het berekenen en in kaart brengen van het juiste werklicht voor iedere werkomgeving is DIALux de meest gebruikte software. Voor zowel binnen- als terreinverlichting biedt DIALux een zeer professionele totaaloplossing voor het bepalen van lichtplannen. Dit maakt het een krachtige en zeer uitgebreide tool voor professionele verwerking en toepassing van LED verlichting.

3XL heeft deze professionele software en de kennis in huis om voor uw situatie een berekening te maken aan de hand van uw lichtwensen.

Het voordeel van werken met professionele tekensoftware is dat een goed lichtplan bijdraagt aan prettig werklicht, op maat gemaakt en geschikt voor alle werkzaamheden. Daarnaast voorkomt u te veel of juist te weinig licht binnen uw bedrijf. Een goed lichtplan resulteert in een goede lichtopbrengst en lichtverdeling. Omdat erin bijvoorbeeld een kantooromgeving andere verlichting wenselijk is dan in een productiehal biedt DIALux voor iedere behoefte een op maat gemaakt lichtplan.

DIALux biedt een visuele mogelijkheid om uw werkruimtes zoals het kantoor of de productiehal volledig uit te tekenen. Hierbij wordt rekening gehouden met de werkplekken en indelingen van uw bedrijf. Zo weet u van tevoren precies hoeveel LED verlichting nodig is om het beste resultaat binnen uw bedrijf te behalen.

Kom bij ons langs

Wij heten u van harte welkom bij ons bedrijf voor een (corona-proof) kopje koffie.

Houtrakkerweg 60A
1165 MX Halfweg

Google Maps

Bel ons!

U kunt ons ook altijd bereiken via:

Telefoon: +31(0)20 235 21 53

Mobiel: +31(0)639 11 48 38

Na 17:00 uur wordt u de volgende dag zo snel mogelijk teruggebeld.